Monday, May 25, 2009

Fried Ice Cream History

Posted by One Peace at 7:26 AM

Aiskrim goreng merupakan satu hidangan istimewa yang pertama sekali diperkenalkan di Malaysia di pantai batu buruk, Terengganu. Ia merupakan satu pencuci mulut Asia, Amerika Syarikat dan Mexico.

Aiskrim biasa ditemui di Mexican rangkaian makanan restoran-restoran di Amerika Syarikat (eg. El Torito atau Chi Chi's) dan pesta dan karnival. Ia dihasilkan dengan mengambil satu pencedok aiskrim sejuk lampau beku (dibekukan bawah dari suhu piwaian 0°F tahap mana aiskrim biasanya disimpan), mungkin dicelup dalam telur, kemudiannya digolek masuk emping jagung atau remah biskut, dan kemudian secara ringkas menggoreng di dalam minyak yang banyak -- kesejukan aiskrim mencegah ia daripada cair sementara ada goreng. Akhirnya mungkin juga menjadi direnjis dengan kayu manis dan gula.

Aiskrim goreng telah menjadi satu desert yang bersama berkhidmat dalam restoran-restoran yang Cina dan Jepun. Resipi di restoran-restoran berbeza sedikit, kerana ada yang menggunakan tempura dan juga menggunakan kulit yang diperbuat dari emping jagung atau serbuk biskut.



Mendengar nama sajian ini tentulah mengelirukan sesiapa saja. Ini adalah kerana aiskrim sejenis hidangan sejuk. Manakala proses menggoreng menggunakan minyak dan haba tinggi. Itulah antara sebab kenapa ia agak mahal. Namun begitu, membuatnya mudah jikalau mengikut langkah dengan betul.Perkara pertama yang mesti difahami adalah tentang peti pembeku (freezer) dan peti sejuk atau juga disebut peti ais. Peti pembeku ialah tempat membuat ais. Lazimnya anda boleh tentukan suhu samada paling rendah iaitu minima (coldest) atau paling tinggi. Untuk membuat aiskrim goreng, pastikan suhu peti pembeku berada pada tahap paling rendah.

Pilih perisa aiskrim yang anda sukai. Di sini saya menggunakan aiskrim pudina berkacang pistachio kerana warnanya hijau dan menarik. Pastikan ia beku sebelum anda membentuknya bulat dengan penceduk aiskrim (ice-cream scoop). Letak di atas sekeping kertas timah (aluminium foil). Anda perlu memotong dari saiz asalnya yang besar. Bungkus kemas dan terus simpan di dalam peti pembeku semula.

Hendaklah cepat melakukan proses ini kerana aiskrim mudah cair. Biar aiskrim beku selama 12 jam. Kemudian keluarkan satu, buka dan salut dengan reja kek. Kek span atau kek mentega boleh digunakan. Hanya ramas dengan jari atau kecaikan dengan garfu. Selepas bersalut elok, bungkus semula dengan kertas timah. Simpan lagi selama 12 jam di dalam peti pembeku.
Langkah berikutnya adalah menyediakan adunan salut atau batter. Campurkan putih telur dengan sedikit garam sebelum dipukul kerana ini akan memastikan ia mudah kental. Pastikan mangkuk dan pemutar bersih dari minyak atau lemak (mentega atau marjerin). Jika tidak bersih, putih telur sukar menjadi kental.

Tutup mangkuk batter dan letak di atas rak peti sejuk (bukan peti pembeku). Biar selama 1 jam.Keluarkan bebola aiskrim bersalut kek dari peti pembeku. Cucuk dengan lidi kemudian celupkan di dalam batter. Salut pula dengan serbuk roti. Kemudian bungkus semula dengan kertas timah. Biar di dalam peti pembeku selama 3-4 jam.

Panaskan minyak untuk menggoreng terendam. Jangan dibiar terlalu panas. Keluarkan bebola aiskrim dari peti pembeku, buka pembungkusnya dan masukkan ke dalam minyak panas. Jangan goreng terlalu banyak pada satu masa kerana suhu minyak akan turun dengan mendadak. Ini akan menghalang bebola itu menjadi garing dan keemasan.

Jika minyak tidak cukup panas dan proses menggoreng terlalu lama, aiskrim di dalam bebola mungkin meresap keluar. Namun begitu, jika anda mengikuti proses membekunya dengan betul, perkara ini dapat dihindari. Gorenglah hingga keemasan kemudian angkat dan sajikan segera dengan hirisan buah-buahan.

Ada yang menariknya tentang sajian pencuci mulut ini. Anda boleh buat sebanyak mana yang anda suka dan simpan di dalam bekas bertutup yang diletak di dalam peti pembeku. Bila tetamu datang, anda hanya perlu menggorengnya dan boleh terus dihidangkan. Jika suka, boleh dibuat di dalam beberapa perisa dan tandakan pada bekas bertutup itu.

0 comments on "Fried Ice Cream History"

Post a Comment

 

One Peace Fried Ice Cream Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez